Rabobank brengt zogenoemde ledencertificaten naar de beurs. Eigenlijk hoeft de bank niet zo gek veel te doen om daar gewone aandelen van te maken, signaleert Patrick Beijersbergen.

Rabobank gaat naar de beurs. Dat is toch een beetje alsof je Jochem de Bruin Yab Yum binnen ziet gaan. Maar die bestaan allebei niet meer. En de Rabobank kan een prachtige aanwinst zijn voor de Amsterdamse Effectenbeurs.

Veel gedoe met die Rabobank Leden Certificaten dit jaar. De nationalisering van SNS Reaal, het Libor-schandaal, beleggers vreesden het ergste. Toen Rabobank liet doorschemeren in 2014 niet langer bereid te zijn de stukken op tenminste de nominale waarde (25 euro) terug te blijven kopen was het hek van de dam.

25 euro voor certificaat Rabobank?

De laatste maand werd er voor een miljard euro aangeboden, meer dan de Boerenleenbank kon hebben. De stukken werden doorgeplaatst bij institutionele beleggers, maar die wilden er ook geen 25 euro voor betalen.

Aldus werd Rabobank gedwongen de vlucht naar voren te nemen: een beursnotering en een forse verhoging van de minimale coupon van 5,2 naar 6,5 procent. De vrees van beleggers was dus gegrond: bij een coupon van 5,2 procent was het Rabobank Ledencertificaat geen 25 euro waard. Dat blijkt ook uit de opmerking van bestuurder Bert Bruggink in het Financieele Dagblad dat hij bij een beursgang nu rekent op een openingskoers rond 25 euro.

De beurswaarde van de Rabo Certificaten is straks vergelijkbaar met die van Wolters Kluwer. Rabobank komt echter niet in aanmerking voor opname in de AEX omdat financieringsinstrumenten met een vaste rente zoals deze zijn uitgesloten.

Dicht bij Rabo-aandelen

Het Rabo Certificaat is echter wel een eigen vermogen-achtig instrument. Er hoeft eigenlijk maar één ding te veranderen om er een aandeel van te maken: de vaste coupon moet een dividend worden dat ieder jaar door de vergadering van certificaathouders wordt goedgekeurd. Dan zit Rabobank zo in de AEX.

Dat kan een groot voordeel zijn als de bank in de toekomst nieuwe certificaten wil uitgeven, wat volgens Bruggink wel de bedoeling is. De beurs is en blijft toch dé plaats om je eigen vermogen te versterken. Het eerste stapje is gezet. Ga zo door, Rabobank.

Patrick Beijersbergen is hoofdeconoom bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB ) en auteur van het boek ‘Beleggen Kun je Zelf’.

Lees ook:

Rabobank ledencertificaat op de beurs: voor- en nadelen voor beleggers

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl